Waarom thee ertoe doet
Eén op de tien van de consumpties van warme dranken is thee.
Een cijfer dat jaar na jaar stijgt.
Thee bevat meestal minder tot geen cafeïne dan koffie.
Thee is gezond en verlaagt het risico op een beroerte
Thee heeft nog een betere marge dan koffie.
Alle redenen dus om je theekaart de nodige aandacht te geven.
Hieronder geven we je de voornaamste soorten thee en hun eigenschappen.
Groene thee
• Niet geoxideerd
• Gestoomde of gevuurde blaadjes
• Smaakprofiel: grassig, aards, delicaat
• Varianten: sencha, matcha, gunpowder,…
• Dosering: 23-25mg
• Temp.:175°-185°C
• Tijd: 2-4min
Witte thee
• Niet geoxideerd
• Zongedroogde blaadjes van de knoppen
• Smaakprofiel: floraal, delicaat, zoet, fruitig
• Varianten: silver needle, white peony,…
• Dosering: 10-15mg
• Temp.:175°-185°C
• Tijd: 2-3min
Oolong thee
• Later geoogst dan groene thee
• Licht gekneusde blaadjes die vervolgens verwarmd worden
• Smaakprofiel: floraal, delicaat, karaktervol
• Varianten: Fujian, Phoenix mount,…
• Dosering: 30-50mg
• Temp.:185°-205°C
• Tijd: 2-5min
Zwarte thee
• Blaadjes worden gedroogd, gerold, geoxideerd en gedroogd of verwarmd
• Smaakprofiel: moutachtig, robuust, sterk, karaktervol
• Varianten: darjeeling, Earl Grey, English breakfast,…
• Dosering: 40-60mg
• Temp.:195°-205°C
• Tijd: 3-5min
Infusie
• Gemaakt van gedroogde kruiden, vruchten en bloemen. Doorgaans niet gemaakt van theebladeren
• Smaakprofiel: fruitig, kruidig, zoet, delicaat
• Varianten: hibiscus, kamille, (peper)munt, linde,…
• Dosering: varieert
• Temp.:205°C
• Tijd: 6-6min
Meer omzet?
Meer tevreden klanten?
Blijf op de hoogte van nieuws en trends.
Ontvang maandelijks inspiratie in je mailbox.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.