Soorten wild
Het wildseizoen is in ons landje een belangrijk moment voor de Horeca. Klanten kunnen genieten van vertrouwde gerechten maar ook nieuwe dingen ontdekken. Koks kunnen zich uitleven en hun beste culinaire beentje voorzetten om het wildseizoen succesvol in te zetten. Uitbaters kunnen uitkijken naar volle zaken, massa’s sfeer en meer omzet.
Wild is bijzonder mager en tegelijk rijk aan eiwit, vitamine B en mineralen.
Er zijn veel soorten wild en daarom zetten we de voornaamste soorten even op een rijtje.
Vederwild...
Wilde eend
De wilde eend is een lange afstandsvlieger. Hierdoor zijn de borstspieren sterk ontwikkeld.
Ze eten voornamelijk groen voedsel, kleine waterdiertjes en landbouwgewassen wat maakt dat hun vlees aromatisch van smaak en zeer mals is.
15/08 - 31/01
Fazant
Tamme, gefokte fazanten uitzetten voor de jacht zoals vroeger al eens gebeurde, is bij wet verboden.
Het vlees is fijn, mager, aromatisch en kruidig.
Oppassen dat je deze delicatesse niet te ver gaart want dan wordt het vlees heel droog en niet lekker.
Hennen hebben steviger vlees met iets meer smaak.
haan 15/10 – 31/01
hen 15/10 - 31/12
Patrijs
Patrijzen leven in halfopen tot open boerenland en geven de voorkeur aan.
Er zijn twee soorten patrijs. De rode patrijs is zwaarder dan de grijspootpatrijs.
15/09 – 15/11
Bosduif
Groter dan gekweekte en met taaier en smaakvoller vlees.
De bosduif is de grootste in Europa en voedt zich met zaden, kruiden, eikels en landbouwgewassen. Het vlees is mals en heeft een typerende wildsmaak.
15/09 – 28/02
Haarwild...
Everzwijn
Het everzwijn is een voorouder van het varken. Het vlees is steviger en magerder dan varkensvlees.
Everzwijnen zijn echte bosbewoners en eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel waardoor hun vlees vlees een herkenbare wildsmaak. Het vlees wordt licht rosé gegeten.
01/08 – 15/07
Haas
Hazen zijn lopers waardoor ze mager en lenig zijn. Dat zorgt er dan weer voor dat hun vlees een herkenbare krachtige wildsmaak heeft.
15/10 – 31/12
Hert
Eén van de mooiste wildsoorten…. Door wat ze eten - grassen, kruiden, veldvruchten en kastanjes – is hun vlees donkerrood, heel sappig en met een uitgesproken wildsmaak.
Je hebt mannelijk hert, hinde, jonge hinde en hertenkalf.
01/10 – 31/12
Ree
Het meest edele onder het wild.
Reeën zijn kleiner dan herten en hebben fijn vezelig vlees met een delicate smaak.
Ze zijn geen graseters maar passen hun menu aan aan het seizoen. Ze eten kruiden, knoppen van bomen en gewassen en zachte blaadjes.
01/01 – 31/03
Wild konijn
Fijn, mager en mals vlees dat een ongeëvenaarde smaak heeft. De jonge dieren leveren het malste vlees op; oudere dieren hebben een krachtigere smaak en taaier vlees ideaal voor stoofpotjes.
15/08 – 28/02
Wild is een seizoensproduct.
Niet alle soorten mogen verkocht worden in bepaalde periodes.
Voor aanlevering van vers wild werkt Agora Culinair samen met onze vaste vleesleverancier, Meesterslager Horeca Meat Service.
Wild van wild
Inspiratie
Wist-je-dat-je's
Olijfolie
Waar hoe zat het nu weer precies met de verschillende soorten?
Salades
Productfolder
Meer omzet?
Meer tevreden klanten?
Blijf op de hoogte van nieuws en trends.
Ontvang maandelijks inspiratie in je mailbox.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.