Oekraïne

Een onzekere voedingsmarkt

Net nu we het ergste van de corona-crisis achter de rug lijken te hebben, is er in Oost-Europa een ‘speciale militaire operatie’ begonnen. Deze oorlog betekent in de eerste plaats voor de bevolking ter plaatse ondraaglijk leed en ons hart gaat naar hen uit… De ganse wereld gaat ook op verschillende vlakken de gevolgen ervaren. Wat deze onzekere voedingsmarkt concreet betekent voor de bevoorradingsketen van de horeca lijsten we hier op.

Ook kijken we naar mogelijke oplossingen voor deze onzekere voedingsmarkt.

Tarwe & maïs

Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 25% van de wereldwijde handel in tarwe. Bovendien zou er einde maart begonnen worden met zaaien voor de nieuwe oogst.
Dat alles maakt dat het conflict rechtstreeks gevolgen heeft de prijs en we zien nu al grote stijgingen.

Tarwe wordt uiteraard voor brood en patisserie gebruikt maar is ook de basis voor pasta en bindmiddel voor tal van bereidingen. Voor maïs wordt een prijsstijging verwacht van 30% en dat kan gevolgen hebben voor o.a. bierprijzen.

Agora Culinair heeft een uitgebreid assortiment brood van verschillende leveranciers. Bovendien hebben we met onze Team van vertegenwoordigers een pak aan productkennis om je bij te staan het juiste en meest voordelige product te kiezen.

Vlees & gevogelte

Veel van ons vlees komt uit Oost-Europa. Door het conflict zijn arbeiders in de vleesverwerkende industrie vertrokken om hun vaderland te verdedigen. En dus wordt het tekort op de lokale arbeidsmarkt nog groter.
Veevoeder bepaalt voor 60% tot 80% de totale kost van de vleesproductie. En omdat veevoeder voornl. uit schaarser wordende granen bestaat, zal dus ook de vleesproductie duurder worden.

We hebben met HMS ons eigen vleesverwerkend bedrijf. Meester-slager Joeri houdt de vinger aan de pols en kan je helpen met het zoeken naar alternatieven om je marges veilig te stellen. Vraag zeker aan je vertegenwoordiger om contact op te nemen.

Olie & vetten

De problemen die de markt van plantaardige vetten ondervond tijdens en na corona duwden de prijzen al een tijdje omhoog. Logistieke problemen, hoge vraag, lage voorraden, meer gebruik van biobrandstof…

Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor zo'n 15 procent van de wereldwijde export van zonnebloemolie die verwerkt wordt in producten zoals mayonaise, sauzen, salades, gebak enz.. Maar ook voor het voorbakken van frieten wordt zonnebloemolie gebruikt.

We hebben ook hier de grootste producenten in ons gamma en kunnen samen met jou naar alternatieven uitkijken.

Groenten & fruit

De energie- en transportkosten bepalen voor een groot deel de prijs van verse groenten.

Kijk daarom best (nog meer) naar lokale en seizoensgroenten.

Diepvriesgroenten zijn een aantrekkelijke en kwalitatieve oplossing. Omdat de producenten van deze producten scherp kunnen inkopen kunnen ze vaak de ergste schommelingen bufferen. Wij hebben in ons gamma de drie grootste producenten in België en kunnen je helpen met alternatieven.

Papier & karton

Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 75% van de Europese houtimport. Bijna 700.000 ton papier en karton wordt naar Europa uitgevoerd door Rusland en ± 2/3de daarvan is bestemd voor verpakkingen.

De verkoop van Single Use Plastics (SUP’s) zijn al sinds september 2021 verboden in de EU maar we hebben een uitgebreid aanbod aan alternatieven.

Vis & schaaldieren

De Europese visserijsector wordt ook indirect getroffen.

Door de stijgende brandstofprijzen worden het voor de vissers duurder om uit te varen en vroeg of laat zullen ze die kosten moeten doorrekenen aan de klant

Tapas
Ingrediëntenwijzer
De verschillende tapas toegelicht


Lees meer
Mini-gerechten
Maxi marge
Pimp je gerechten met
Loaded fries en gastrosnacks

Lees meer
Pimp je gerecht
Inspiratie
Op zoek naar extra inspiratie om je gerechten te pimpen?

Lees meer
Op de hoogte blijven?
Meer omzet?
Meer tevreden klanten?

Blijf op de hoogte van nieuws en trends.
Ontvang maandelijks inspiratie in je mailbox.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.