Tips & tricks

Energie besparen: wat kan je zelf doen?

De energieprijzen blijven stijgen en als kost-gevoelige sector voelt de Horeca dat des te meer… Voor ondernemers is het geen optie om bij de pakken te blijven zitten. Agora Culinair inspireert je met concrete tips om je verbruik onder controle te houden. Wij geven tips over hoe je kan energie besparen binnen de horeca.

Koeling

Bij koelcellen blijft de voornaamste bron van energieverlies het openlaten van de deur.
Als je nog geen strokengordijn hebt, is dit nu het moment. Door de hoge temperaturen zit er veel vocht in de lucht en krijg je sneller ijsaanslag. Een strokengordijn voorkomt dat.

De waterdamp in je koelcel zet zich vast op de verdamper en die ijslaag isoleert, waardoor je tot wel 30% meer elektriciteit verbruikt. Stel je toestel in op automatische ontdooiing.

Isoleer de leidingen en appendages van je koel- en vriesinstallatie om verlies te beperken.

Controleer of de wandisolatie en afdichtingstroken van je koeling nog ok is. Slechte isolatie maken dat de installatie harder moet werken en dus meer verbruikt.

Plaats een deurcontact voor de verlichting zodat het licht enkel aanstaat als er iemand in de koeling is. Ook zo kan je energie besparen.

Een goede indeling van de koelcel zorgt voor meer efficiëntie tijdens een service. De meest gebruikte producten vooraan zetten, FIFO toepassen zodat zo min mogelijk energie verloren gaat bij het openen van de deur.

Restwarmte komt vrij bij het koelen van producten en kan ergens anders gebruikt worden, bv. om ruimtes of tapwater te verwarmen.
Je kan dit rechtstreeks gebruiken of via een tussenmedium zoals een persgasboiler

Keukentoestellen

Moderne vaatwastoestellen zijn energiezuinig, werken met een luchtmanagementsysteem dat de warmte uit de afvoerlucht terugwint, hebben zeefsystemen om minder water te verbruiken, enz…
Heb jij nog een oud toestel staan? Denk er dan eens over na om te investeren in een vervanging.

Kookpot op het vuur? Gebruik altijd een deksel; je bespaart 30 % energie!
Gerechten laat je in openlucht afkoelen alvorens ze in de koeling te zetten.

Salamanders moet je niet doorlopend aanzetten. Er bestaan toestellen met automatische detectie. De salamander schakelt zichzelf uit als er geen product onderstaat.

Zorg dat je dampkap goed onderhouden en proper is. Zo wordt er niet meer lucht afgevoerd dan nodig.

Verlichting

In elke ruimte moet het licht niet altijd aanstaan maar uitschakelen durven we al eens te vergeten… Investeer daarom in sensoren in bv. de toiletten, de opslagruimte en kleedkamers van de Team.
Met de besparing betaalt de sensor zichzelf terug.

Kijk of je overal al LED verlichting hebt geïnstalleerd. Standaard verdient een LED lamp zichzelf terug op één jaar.

Ondertussen zijn er ook al een tijdje dimbare LED’s. Een halogeen of gloeilamp die je 50%  dimt, verbruikt 25% minder stroom.
Een LED voor 50% gedimt, verbruikt 50% minder stroom! Door een dimmer te gebruike kan je dus sfeervol energie besparen. 

Airco

De temperaturen kunnen oplopen in de zomer maar ook daarna. Is je zaak uitgerust met een airco dan weet je ook dat dit je energieverbruik serieus kan opjagen.

Als de temperatuur buiten hoog is, kan een airco ingesteld op 24°C dat nooit compenseren. Best zet je de temperatuur een paar graden lager dan de buitentemperatuur.
Zo ervaren je gasten verfrissing als ze binnenkomen. Té koud is ook niet aangenaam, het is tenslotte zomer…

Zorg ’s morgens goed voor verluchting door alle ramen en deuren tegen elkaar op te zetten. Zo verdrijf je de hitte die ’s nachts is blijven hangen. 
Kort voor de middag sluit je ramen en deuren en hou je je zaak zo lang mogelijk koel.

Verwarming

Energiezuinige verwarmingstoestellen bestaan al een tijdje en kunnen je verbruik door hun modulerende regeling aanzienlijk beperken.
Investeringen kunnen fiscaal interessant zijn. Vraag raad aan je installateur.

De temperatuur ook hier een graadje lager zetten is een kleine moeite en je gasten gaan het verschil amper merken.

Vermijd dat je verwarming onnodig aanstaat en werk met een tijdschakelaar. Zo kan je programmeren wanneer je zaak open is en dus verwarmd moet worden en wanneer niet.

Met een terrasverwarmer kan je je terrasseizoen verlengen. Maar het zijn wel energievreters….
Er bestaan verwarmers met sensoren waardoor het toestel pas aanslaat als er iemand op het terras gaat zitten en zo vermijd je onnodige kosten. Je kan ook met timers werken.

Omdat je gevel warmte langer vasthoudt werken verwarmers aan de gevel efficiënter dan losstaande toestellen.

Door dimmers op de toestellen te installeren kan je de temperatuur aanpassen.
Geef je klanten een alternatief als het wat frisser wordt en maak je terras gezellig met plaids en kussentjes.

Hoe omgaan met
stijgende prijzen
Tips & tricks


Lees meer
Mini-gerechten
Maxi marge
Pimp je gerechten met
Loaded fries en gastrosnacks

Lees meer
Pimp je gerecht
Inspiratie
Op zoek naar extra inspiratie om je gerechten te pimpen?

Lees meer
Tapas
Ingrediëntenwijzer
De verschillende tapas toegelicht


Lees meer
Asian Cuisine
Ingrediëntenwijzer
De verschillende smaakmakers in de Aziatische keuken toegelicht

Lees meer
Asian Cuisine
Productfolder
Met deze brochure proberen we je wegwijs te maken in ons uitgebreid aanbod

Ontdek de folder
Op de hoogte blijven?
Meer omzet?
Meer tevreden klanten?

Blijf op de hoogte van nieuws en trends.
Ontvang maandelijks inspiratie in je mailbox.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.