Heropening Horeca

HELP!
Personeelstekort!

De Horeca mag terug opstarten en net nu zijn je vaste krachten elders begonnen. Of ze hebben gekozen voor een andere sector, of ze zijn op zichzelf begonnen of werken voor een concullega….
Ondertussen moet jij wel verder natuurlijk want er zijn rekening te betalen!
Hoe ga je tewerk?

shout 4
TIP 1

Ga breed

Dus je hebt één of meerdere vacatures? Zorg dat je de juiste kanalen aanspreekt die je gericht en zo snel mogelijk met je toekomstige werkkracht in verbinding brengt.
Een overzicht van waar je terecht kan om meer mensen te bereiken:

  • Website VDAB : gratis èn de grootste database van Vlaanderen.
    Zo’n 180.000 CV’s die je kan  filteren op studie, regio, ervaring…
    Wist je dat ook loopbaanbegeleiders en outplacementcoaches deze site dagelijks gebruiken en dat je zelf kandidaten kan mailen?
  • Gespecialiseerde jobsites : net zoals voor elke sector heb je ook voor de horeca gespecialiseerde jobwebsites zoals Horecapartners, Jobkitchen, Horeca-team,
    Ze zijn meer vertrouwd met de noden van de horeca  maar het plaatsen van een vacature is niet altijd gratis.
  • Je eigen website en social media. Makkelijk en goedkoop. Met foto’s en video’s laat je je toekomstige medewerker(s) zien waar hij/zij terechtkomt. Laat een collega een korte testimonial geven van waarom je écht de beste werkgever bent.
TIP 2

Leve het netwerk

Vaak moet je het niet ver zoeken en zit de potentiële kandida(a)t(e) in de vriendenkring of de familie van je eigen netwerk.

Tevreden werknemers zijn de beste ambassadeurs voor je zaak. Mond-aan-mondreclame is de meest efficiënte manier van reclame voeren. Betrek hen ook in een creatieve campagne om de vacature te promoten.

Netwerk 1
golden tip 5
TIP 3

Beloon de gouden tip

Laat je (vaste) klanten en werknemers via hun netwerk en social media weten dat je op zoek bent naar nieuw personeel. Beloon de gouden tip met bijvoorbeeld een waardebon die ze in jouw zaak kunnen opdoen.

TIP 4

Wees flexibel

In de toekomst zal er nog vaker flexibel personeel nodig zijn.
De inschatting is dat er nog steeds grote interesse is onder bijverdieners om te werken in de horeca als de condities maar goed zijn en er ook wat begeleiding wordt geboden.

Via het systeem van flexi-jobs kunnen werknemers tegen gunstige voorwaarden een centje bijverdienen, terwijl jij als werkgever op een flexibele en voordelige manier extra personeel kan inzetten op piekmomenten.

Ook gelegenheidswerk kan een oplossing zijn. Werkgever en werknemer sluiten een arbeidsovereenkomst (hoeft niet schriftelijk te zijn; mondeling volstaat) voor maximaal twee aansluitende dagen. Gelegenheidswerkers hebben een bijzonder statuut met specifieke regels.

Al gedacht aan stagiairs en IBO’ers die op zoek zijn naar een plek waar ze zichzelf en hun skills verder kunnen ontplooien? Investeren in een stagiair of werkstudent kan lonen voor de toekomst. Doe navraag bij het VDAB-kantoor of de vakschool in je buurt.

Flex
training 3
TIP 6

Investeer in training

Ondanks alles blijft de Horeca één van de aantrekkelijkste branches voor velen om carrière te maken en bij te verdienen.
Zowel in de zaal als in de keuken werken vraagt skills en wordt vaak onderschat.

  • Nieuwkomers zullen een training nodig hebben. Trek hier tijd voor uit zodat de eerste service vlot kan verlopen want stress is voor niemand leuk…
  • Mensen die al horeca ervaring hebben, willen graag ook eerst een ‘opfriscursus’.
  • Veel klanten willen wel begeleid worden bij hun keuze. Hiermee kan je je zaak profileren en je omzet verhogen. Door meerverkoop probeer je de gemiddelde besteding per tafel én de gastentevredenheid te verhogen.
  • Er zijn verschillende opleidingen die je je vaste krachten kan aanbieden en vaak komt de overheid je financiëel tegemoet.
    Horecaforma heeft gratis online en offline opleidingen
    Horeca Academie is een initiatief van Horeca Vlaanderen
Meer omzet?
Meer tevreden klanten?

Ontvang markttrends, aanbiedingen en tips voor jouw horecazaak.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.