Trendwatching

De verschillende soorten tapas

Over de herkomst van het woord Tapas is discussie maar algemeen wordt aangenomen dat tapas/tapa’s (beide zijn correct) ontstaan zijn uit de gewoonte om een drankje letterlijk met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken om te voorkomen dat er insecten in het glas zouden komen. Oorspronkelijk werden tapas in de Spaanse herbergen geserveerd als kleine hapjes die gasten rechtstaand aan de toog konden kiezen en opeten. Ondertussen zijn tapas uitgegroeid tot tussendoortjes of zelfs volwaardige (sharing-) maaltijden. De tapas die je in onze streken terugvindt hebben soms weinig te maken met wat men in Spanje tapas noemt. Benieuwd welke soorten tapas er zijn? Je ontdekt het hier.

tapas sfeer 1
Tapas

Welke soorten tapas zijn er?

Er zijn honderden soorten tapas, die sterk per regio verschillen, zoals serrano-ham, olijven, calamares (gefrituurde inktvisringen), kaas, tortilla en albondigas (Spaanse gehaktballetjes).

In de noordelijke regio’s, waaronder Baskenland, gaat het meestal om “pintxos”, kleine stukjes brood belegd met allerlei verschillende ingrediënten (vis, vlees, vegetarisch of een combinatie van het genoemde).

Een paar voorbeelden….

  • Tortilla de patatas: aardappelomelet
  • Pinchos of Pintxos: kleine belegde broodjes
  • Gemarineerde ansjovis
  • Aioli
  • Albondigas: gehaktballetjes in tomatensaus
  • Chorizo al vino: in wijn gemarineerde chorizo
  • Calamares: gefrituurde ringen van pijlinktvis
  • Gevulde of gefrituurde champignons
  • Patatas bravas: gebakken aardappelen in pikante tomatensaus
  • Gemarineerde olijven
  • Gezouten amandelen
  • Morcilla: bloedworst
  • Pimientos de Padrón: kleine paprika/pepersoort
  • Caracoles: slakken
Ham en salami

Welke soorten zijn er?

Via onze vleespartner, Meesterslager Joeri van Horeca Meat Service kunnen we je voorzien van alle mogelijke hammen en salami’s, gesneden of niet.
Een aantal hebben we vast op stock en lichten we hier even toe.

  • Prosciutto crudo: algemene benaming van Italiaanse rauwe, ongerookte, drooggezouten ham
  • Parmaham: één van de bekendste proscuitto crudo, uit provincie Parma
    beschermd product, herkenbaar aan 5-puntige kroon op de ham/verpakking
  • Serrano: Spaanse rauwe ham, gedroogd in berglucht (Serrano = gebergte)
    herkenbaar aan het S-logo op de ham of verpakking
  • Iberico – Pata Negra: Spaanse rauwe ham, van Iberico varkens
    beschermd product, één van de beste rauwe hamsoorten
  • Prosciutto cotta: Italiaanse gekookte ham geïnjecteerd met natuurlijk bouillon
  • Mortadella: Italiaanse worst van varkensvlees, gekruid met zwarte peper en pistache
  • Salame Milano: Italiaanse salami, op traditionele wijze gerijpt
  • Salame Spianata: Italiaanse salami, varkensvlees met spek
    gerijpt in kistjes waardoor het een lange, platte vorm heeft
  • Salame Ventricina: Italiaanse salami (Umbrië), met rode pepers, lang gerijpt
  • Chorizo: Spaanse worst, pittig en rood, gemaakt van grof gehakt, vet varkensvlees met pimiento choricero (paprikapoeder)
kaas 2
Kaas

Welke soorten zijn er?

Kaas mag zeker niet ontbreken op een zuiderse tapasschotel. Wij hebben een uitgebreid aanbod van Belgische en Europese kazen waaruit je kan kiezen.

Ben je op zoek naar die ene speciale kaas? Neem gerust contact op met je vertegenwoordiger.
Hieronder enkele suggesties….

  • Manchego: gemaakt in de Spaanse provincie La Mancha van schapenmelk
    compacte kaas met een boterachtige maar harde structuur
  • Grana Padano: Italiaanse kaas uit de omgeving van Parma, Italië gemaakt van koemelk; zachte, boterachtige smaak, 9 tot 16 maanden gerijpt.
  • Parmigiano Reggiano: Italiaanse kaas uit de omgeving van Parma, Italië gemaakt van koemelk
    pittiger en korreliger dan Grana Padana, 12 tot24 maanden gerijpt
  • Pecorino: Italiaanse schapenkaas
    harde kaas met droge, ziltige en pittige smaak
  • Feta: Griekse witte, vaste kaas van schapen- of geitenmelk verpakt in wei; beschermde naam voor tradioneel bereide kaas uit bepaalde delen van Griekenland
  • Mozzarella: Italiaanse kaas, oorspronkelijk van melk van de waterbuffel maar tegenwoordig ook van koemelk
    luchtige, verse structuur met een gladde, vliesdunne huid er omheen
  • Burrata: balletje echte mozzarella gevuld met Italiaanse room (stracciatella)
    oorspronkelijk afkomstig uit Bari, Italië
  • Provolone: Italiaanse kaas gemaakt van volle koemelk
    3 maanden gerijpt en half-hard van structuur
Tapenades, sauzen en pesto's

Welke soorten zijn er?

Je maakt je tapas compleet met de juiste dipsaus of salade.
Met deze sauzen maken we een culinaire wereldreis…

  • Tapenade: grof gehakte saus op basis van olijven, hoewel vernoemd naar het Provençaalse woord voor kappers (tapenos)
    geliefd in Frankrijk maar oorspronkelijk uit Italië
  • Pesto: gladde saus op basis van (verse) kruiden, oorspronkelijk afkomstig uit Genua, Italië
    van het Italiaanse woord pestare, wrijven, omdat de ingrediënten met een vijzel fijngewreven worden
  • Houmous/hummus/hoemoes: gladde puree op basis van vegan mengsel van kikkererwten, tahin (gemalen sesamzaad), olijfolie, citroensap en knoflook; afkomstig uit het Midden-Oosten, van de Levant aan de oostkust van de Middellandse Zee
  • Aioli: knoflooksaus gemaakt met olijfolie en zeezout
    oorspronkelijk afkomstig uit Catalonië en zonder eigeel wat het moeilijker maakt om te binden
  • Muhammara: dip gemaakt van geroosterde paprika’s, granaatappel en walnoten; oorspronkelijk afkomstig uit Aleppo, Syrië
  • Tzatziki: dip gemaakt van Griekse yoghurt, geraspte komkommer, look, dille en munt; oorspronkelijk afkomstig uit Griekenland
sauzen 2 kopiëren
Hoe omgaan met
stijgende prijzen
Tips & tricks


Lees meer
Mini-gerechten
Maxi marge
Pimp je gerechten met
Loaded fries en gastrosnacks

Lees meer
Pimp je gerecht
Inspiratie
Op zoek naar extra inspiratie om je gerechten te pimpen?

Lees meer
Tapas
Inspiratie
Op zoek naar extra inspiratie voor je Tapaskaart?


Lees meer
Asian Cuisine
Voor elke keuken
We praten met enkele leveranciers


Lees meer
Asian Cuisine
Ingrediëntenwijzer
De verschillende smaakmakers in de Aziatische keuken toegelicht

Lees meer
Op de hoogte blijven?
Meer omzet?
Meer tevreden klanten?

Blijf op de hoogte van nieuws en trends.
Ontvang maandelijks inspiratie in je mailbox.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.