Ventilatie - verluchting

Veilig met de
'V' van verluchten

De WHO benoemt ventilatie als belangrijke factor om te voorkomen dat het virus dat COVID-19 veroorzaakt zich binnen kan verspreiden.

Horecaondernemers zullen moeten nadenken over het ventileren/verluchten van hun zaak.

Wat betekent dat in de praktijk?
Zal dit helpen om besmettingen te voorkomen?
Wat is het nut?

huh
VRAAG 1

Wat is CO₂?

Via de ademhaling komen er aerosolen vrij, die virussen bevatten als een persoon besmet is. Tegelijkertijd wordt er CO₂ uitgeademd, een gas waarvan de concentratie in de lucht eenvoudig gemeten kan worden.

De CO₂-concentratie wordt daarom vaak gebruikt als indicator voor het ventilatiedebiet in ruimten waar personen in aanwezig zijn.

VRAAG 2

Verluchten vs. ventileren?

Ventileren is het voortdurend (24u op 24u) de lucht verversen. Verse lucht komt in de ruimtes en vervuilde lucht wordt weggevoerd.
Naast ventileren moet je ook verluchten.
Dat is kortstondig veel verse lucht de ruimtes inbrengen, bv. door de ramen helemaal te openen.

In deze coronatijden is het nodig om nog beter te ventileren en te verluchten. Samengevat moet er voortdurend geventileerd worden en aanvullend regelmatig verlucht worden met 100% verse buitenlucht. Ook als je pand mechanisch geventileerd wordt, moet je regelmatig verluchten.
Je klanten zullen dit ook verwachten….

Daarnaast hebben zowel het aantal aanwezigen als de tijd doorgebracht in een ruimte, een sterk bepalende impact op het besmettingsrisico.Met een COmeter kan je zien of er genoeg verse lucht in de ruimte binnenkomt.

VRAAG 3

Hoe werkt een
CO₂-meter precies?

Meten, ventileren, elimineren. Een CO2-detector:

  • laat toe om erover te waken dat de CO2-concentratie in een gesloten ruimte zo laag mogelijk blijft
  • geeft aan wanneer de kamer moet worden geventileerd
  • verbetert het comfort van de mensen die in de kamer aanwezig zijn

De volgende waarden worden aanbevolen :
Van groen tot oranje > 900ppm
Van oranje naar rood > 1.500ppm

De COconcentratie in een ruimte is afhankelijk van verschillende factoren (ventilatiesysteem, aantal en activiteiten van aanwezigen, scheidingswanden,…)
Het is zinvol om in grotere lokalen ( > 50m²) of in lokalen met openstaande ramen of deuren op verschillende plaatsten metingen uit te voeren.

Zet de meter in het gebruikte deel van de ruimte op 1,5m hoogte. Niet in de buurt van open ramen, deuren, ventilatiesystemen).

VRAAG 4

Is dit genoeg?

We willen erop wijzen dat ventileren en verluchten niet voldoende is en slechts één van de maatregelen is om je gasten en personeel te beschermen tegen besmetting.

Het toepassen van andere maatregelen blijft dus noodzakelijk: veiligheidsafstand, dragen van een mondmasker, veiligheidsschermen, ontsmetten van oppervlakken, wassen van de handen …

restaurants-post-covid-19
VRAAG 5

Hoe zit het op lange termijn?

Luchtzuiverheid zal belangrijk(er) worden en zeker in de koudere periode een uitdaging.
Hoe hou ik mijn zaak goed verlucht en tegelijkertijd verwarmd?

In het Vlaams Parlement liggen er voorstellen klaar om subsidies te voorzien voor ondernemers die hierin investeren. Als er meer info is, houden we je op de hoogte.

Wel worden vanaf nu installateurs van luchtzuiveringssystemen verplicht deze te registreren. Zo is er een beter overzicht en controle van het aanbod. De normen waaraan ventilatie-zuiveringssystemen voor openbare ruimten moeten voldoen zijn opgelijst en  systemen die een gezondheidsrisico inhouden worden verboden.

Bestel nu je CO₂-meter bij Agora Culinair.

Voor advies, contacteer je vertegenwoordiger.

Op de hoogte blijven? Meer omzet?
Meer tevreden klanten?

Blijf op de hoogte van veranderingen en bijkomende maatregelen.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.