Belgian classics – Mayonaise

Belgian classics

Alles over mayonaise

Geen saus zo Belgisch als mayonaise! Een klassieker waar de Belg terecht trots op kan zijn.
Iedereen is er dol op en 41% van de Belgen kiest voor mayonaise op de frietjes.
Voor bij de friet – uiteraard – maar ook op slaatjes, broodjes, bij vlees, vis, snacks….
Mayonaise kan dienen als saus maar ook als basis voor honderden afgeleide sauzen.

Alles wat je moet weten over mayonaise lees je hier.

Wat is mayonaise?

Mayonaise is een koude emulsiesaus op basis van plantaardige olie, eigeel, azijn/citroensap en mosterd.
Om de naam mayonaise in België te mogen gebruiken moet het product  min. 80% vetstof en 7,5% eigeel bevatten. Enkel plantaardige olie en kippeneigeel mag gebruikt worden.

Sinds 2016 is de wet uitgebreid en werd de norm bijgesteld.
Vanaf dan geldt de Europese regel van min. 70% vetstof en 5% eigeel.
Voor “traditionele” mayonaise blijven de oude regels gelden.

xr:d:DAGBXeJluLU:1,j:8028090047715658296,t:24040313
Hoe wordt mayonaise gemaakt?

Olie
Welke olie je best gebruikt, hangt af van je voorkeur qua smaak.
Hou je van een zacht en smeuïg? Kies dan maïsolie.
Een goed alternatief is zonnebloemolie die iets meer poly-onverzadigde vetzuren bevat.
Olijfolie is lekker als je van meer uitgesproken houdt maar kies dan zeker extra vierge!
Notenolie, truffelolie e.d. kan ook maar gebruik met mate.
Hoe hoger het oliegehalte, hoe dikker de mayonaise.

Azijn/citroensap
Kies voor kwaliteitsvolle gerijpte wijnazijn en niet voor de azijn die al een tijdje openstaat.
Of ga voor (versgeperst) citroen- of limoensap.

Emulgator
Olie en azijn mengen niet uit zichzelf zonder emulgators – stoffen die deels oplossen in water (azijn) en deels in olie.
Mosterd en eigeel zijn de emulgators voor traditionele mayonaise.

Bijkomende smaakmakers
Hier kan je oneindig veel kanten mee uit.
Vaak om extra smaak te geven maar ook om de scherpte van je mayonaise te verzachten.

Mayonaise of frietsaus?

Het grote verschil tussen mayonaise en frietsaus is dat je bij mayonaise precies weet wat je krijgt. Bij frietsaus is het gissen naar de ingrediënten.
In principe kan iedere saus zich een frietsaus noemen. Vaak is frietsaus ook zoeter.

Veel frituren geven de klant de keuze tussen beide: klassieke Belgische mayonaise die iets zuriger is, of Hollandse frietsaus die dan weer licht zoeter is.

Er zijn wel meer verschillen per land wat betreft smaak en gebruik van mayonaise.
Amerikanen maken een luchtige mayonaise en denken er niet aan om die op hun frietjes te doen. In Japan doen ze dan weer graag mayonaise op hun pizza.

xr:d:DAGBXsS0GDo:1,j:4479253548443309903,t:24040314
Afleidingen

Vroeger was mayonaise en stoofvleessaus vrijwel de enige saus die je aantrof in de frituur.
Door de veranderende smaak van de consument en invloeden van het buitenland en fabrikanten moet de friturist zijn sauzenassortiment aanpassen.

Er zijn zodanig veel soorten van verschilllende leveranciers dat het al eens keuzestress kan geven…
Laat je begeleiden door je vertegenwoordiger en blijf bovenal proeven.
Probeer ze desnoods allemaal!

Een greep uit het assortiment:

  • Mayonaise
  • Tartaar
  • Americaine
  • Andalouse
  • Cocktailsaus
  • Currysaus
  • Frietsaus
  • Hamburgersaus
  • Looksaus
  • Mammouth
  • Pepersaus
  • Samurai
We inspire you...<br>Snack in de kijker
We inspire you...
Snack in de kijker
Rombautje


Lees het recept
We inspire you...<br>Snack in de kijker
We inspire you...
Snack in de kijker
Julientje


Lees het recept
Techniek<br>Trendy salades
Techniek
Trendy salades
Focus op frisheid
Combineer ingrediënten
Creëer verschillende sensaties
Lees meer
Techniek<br>De anatomie van de salade
Techniek
De anatomie van de salade
De 5 bouwstenen van elke salade


Ontdek het hier
Wist-je-dat-je's<br>Olijfolie
Wist-je-dat-je's
Olijfolie
Olijfolie is lekker en gezond.
Waar hoe zat het nu weer precies met de verschillende soorten?
Lees meer
Salades<br>Productfolder
Salades
Productfolder
Met deze brochure proberen we je wegwijs te maken in ons uitgebreid aanbod

Ontdek de folder
Op de hoogte blijven? Meer omzet?
Meer tevreden klanten?

Blijf op de hoogte van veranderingen en bijkomende maatregelen.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.