Vishandel Arijs herstart als De Vis Factorij Arijs
dd. 
10/07/2020

Mario Vleugels van Agora Culinair bereikte een akkoord met de curator en de ondernemingsrechtbank om samen met twee andere investeerders de failliete vishandel Arijs over te nemen.

Met deze overname wil Agora Culinair verder groeien als ‘one-stop’ leverancier voor horeca en particulieren. Walter Arijs komt samen met een deel van zijn vroegere medewerkers aan boord.

“Voor onze horecaklanten is tijd kostbaar.’, verduidelijkt Mario Vleugels de overname.  Door die horecaklant een full service te bieden bespaart die veel dure tijd, terwijl wij door onze schaalgrootte de kosten qua transport en personeel onder controle kunnen houden. Een win-win dus.”

De voorbije jaren versterkte Agora Culinair zich daarom al met bedrijven zoals Horeca Meat Service, Limbufreez, Pasta Maviglia, Brouwers Slagroom, Vleminckx Horeca Service, enzovoort. “Dat zijn stuk voor stuk familiale bedrijven uit de professionele foodservice”, verduidelijkt Mario Vleugels. “Zij brachten ons expertise en volume in verse vleesproducten, ambachtelijke pasta, olijven, diepvriesvoeding en zuivel. Niet toevallig telkens specialisten in vers. Want naast vakmanschap en volume staat ook vers met een hoofdletter V in ons alfabet. Een bedrijf als Arijs past perfect in die visie. Ook daar is er familiale expertise in vers. Bovendien brengt onze investeringspartner nog extra ambachtelijke vakkennis en netwerk mee.”

Vertrouwen

Het visbedrijf Arijs is ook een overbuur van de Cash & Carry van Agora Culinair in Herentals. “We deden met Arijs al samen promoties”, vertelt Mario Vleugels. “We weten dus wat het potentieel is. Jammer dat de coronacrisis het familiebedrijf deed omvallen. Dat wij Walter Arijs en enkele van zijn medewerkers aan boord houden, zegt alles over ons grote vertrouwen. We hopen natuurlijk dat er geen herhaling komt van de lockdown. Maar we geloven in dit bedrijf in alle omstandigheden. Wij geloven dat de integratie binnen onze groep de kostenkant al sterk kan reduceren, bijvoorbeeld voor transport, wat het bedrijf weerbaarder maakt voor tegenslag. We zien natuurlijk ook potentieel voor groei door onze bestaande horecaklanten.”

Ervaring

De tweede partner in het project is Axel Verberckmoes. Hij was zaakvoerder van de gelijknamige rokerij vishandel in Mechelen, die in 2002 werd verkocht. Vanaf 2007 was hij actief met een vishandel in Riemst. In 2011 nam hij vishandel Vandermaesen in Limburg over. “Die zaak heb ik net overgelaten aan de enige andere haringopleggerij in het land, Gilco in Oost-Vlaanderen, die de consolidatie zocht. Die opportuniteit maakt dat ik de handen vrij heb om hier met veel zin aan te beginnen. Mijn rol zal vooral in de aankoop zitten. Ik heb daarvoor een uniek netwerk, onder meer met vissers in IJsland die hun vangst elke dag vers met het vliegtuig voor mij naar de luchthaven van Luik sturen. Het aanbod wordt dus echt uitzonderlijk.”

Particulieren

De Vis Factorij Arijs past binnen de full service strategie voor de horecaprofessionals van de groep Agora Culinair.  Maar de ambitie van de drie partners gaat veel verder. “We geloven ook fel in de particuliere handel”, zeggen de nieuwe eigenaars. “De consument is sterk bezig met voeding en toont groeiende interesse voor professioneel advies en professionele producten. Daarom willen we meteen herstarten op een manier dat het voor de klanten aanvoelt alsof Arijs nooit is weggeweest. Met verse kwaliteitsvis, topservice en vakkundig advies.”

Snel

Over de overname prijs en de derde investeringspartner blijft Agora Culinair discreet. De derde investeerder blijft liever achter de schermen actief. Ook over het exacte aantal medewerkers van het vroegere Arijs dat aan boord kan blijven,  bestaat nog geen duidelijkheid. De overname behelst het gebouw, het handelsfonds en de materiële activa.

De winkel in de Atealaan in Herentals heropent behoudens onvoorzien omstandigheden al op vrijdag (visdag) 10 juli. Op die manier willen de nieuwe eigenaars ook de verenigingen kunnen helpen die in het mosselseizoen vaak mosselsoupers organiseren. “We willen eigenlijk alle vroegere Arijsklanten meteen terug helpen”, besluit Axel Verberckmoes. “Dat is de eerste stap. Wat daarna nog kan volgen, zien we na de herstart wel.”