Broodassortiment

Elk brood heeft een verhaal, ontdek ons broodassortiment

Brood is een graanproduct meestal gemaakt van tarwemeel, gemengd met water of melk, een rijsmiddel en zout. En er bestaat een heel uitgebreid broodassortiment.
Je vindt het in alle culturen en over de hele wereld en het heeft vaak ook een religieus aspect.
Daarnaast is brood vaak een metafoor voor basisbehoefte. Denk maar aan ‘broodwinner’, ‘brood op tafel zetten’, ‘brood en spelen’.
Brood kan ook op elk moment van de dag ingezet worden. Als ontbijt, bij de lunch, als tussendoortje of snack, bij soep, bij de maaltijd, bij een uitgelezen kaasassortiment.
Het is voedzaam en makkelijk verkrijgbaar. Niet voor niets is het een belangrijk onderdeel van de Voedingsdriehoek.

We geven hieronder alvast de voornaamste broodsoorten mee. En je kan een overzicht van een klein deel van ons broodassortiment terugvinden in onze Broodbrochure

Broden

De vorm van het brood en hoe het gebakken wordt bepaalt voor een groot deel de krokantheid en smaak.

Carrébrood wordt gebakken in een blik waardoor het zijn rechte vorm behoudt.
Voor toastbrood/casinobrood wordt tijdens het bakken een deksel op het bakblik gelegd zodat het vierkant wordt.
Plaatbrood wordt gebakken op geperforeerde platen.
Vloerbrood wordt op de bodem van de oven gebakken.

Stokbroden

Nederlandse naam van de Franse baguette wat dan op zich weer ‘stokje’ betekent. Door de UNESCO in 2022 erkent als immaterieel cultureel erfgoed.

Een langwerpig, dun cilinderachtig brood met een knapperige korst en een zachte kruim. Het is in Frankrijk bij wet niet toegestaan om broodverbeteraar te gebruiken waardoor dit brood zeer snel oudbakken wordt. Franse bakkers bakken het daarom de hele dag door.

Kenmerkend zijn de lange enigszins schuine insnijdingen.

Mediterraanse broden

De Middellandse Zee-keuken wordt gekenmerkt door puurheid en eenvoud. Het brood van deze streek wordt vaak met desem gemaakt, een vleugje olijfolie en met veel geduld en lange rusttijden.

De voornaamste soorten:
Ciabatta (Ital., letterlijk ‘slofje’): Typisch Italiaans streekbrood oorspronkelijk gemaakt van restdeeg vermengd met water om het weer zacht te krijgen.
Focaccia (Ital., letterlijk ‘haard’): Groot plat brood, oorspronkelijk uit Genua met olijfolie en (verse) kruiden.
Schiacciatta (Ital., letterlijk ‘breken): Traditioneel Italiaans plat brood, soort focaccia met open kruimstructuur en extra vierge olijfolie. Op steen gebakken. Ideaal om te beleggen.
Pagnotta (Ital., letterlijk ‘broodje’):Artisanaal brood, ciabatta stijl, met de hand gevouwen en op steen gebakken.
Scrocchiarella (Ital., letterlijk ‘knapperig’): Populaire Romeinse straathap met zuurdesem, krokant en makkelijk.

Kleine broodjes

Brood tot 100-125 gram. Ook ‘luxe broodjes’ genoemd omdat ze in verschillende formaten gemaakt worden en meer werk vragen.

De voornaamste soorten:
Restaurantbroodje: Mini premium broodje, ideaal om bij elke maaltijd te serveren.
Pistolet (letterlijk Latijn ‘bakker of molenaar’): (wit) rond broodje met een dunne, knapperige korst.
Keizerbroodje/kaiserbroodje: Klein, krokant gebakken bolletje met bovenaan een 5-delige ster. Oorspronkelijk werd deze ster verkregen door het vouwen van het broodje maar nu gebruikt men een speciale stempel.
Tijgerbroodje: Bovenkant wordt bestreken met een papje van water, rijstbloem en/of paneermeel. Het laagje scheurt en kleurt in een mooi tijgervelpatroon.
Piccolo: Op de (bak)plaat of vloer gebakken broodje. Krokant aan de buitenkant, zacht aan de binnenzijde.
Bagnat: Specialiteit uit de Provençaalse keuken. Door toevoeging van olijfolie is dit een zacht broodje.
Sandwich: Zacht, klassiek, eenvoudig én populair, luchtige smaak, ietwat zoetig. Klassiek gemaakt met melk en boter, bestreken met ei voor een zachte glans.
Waldkorn ©: Gemaakt van mengeling van mout, rogge, gerst, tarwe, haver, soja, zonnebloem- en lijnzaad. Luchtige structuur en rijk aan voedingsvezels.
Sandwino: Een zacht broodje met unieke vierkant vorm.

Broodassortiment
Een liefdesverhaal met geschiedenis en broodindeling



Lees meer
Grooote schoonmaak
Je klanten letten door corona meer op algemene netheid en hygiëne van je zaak.

Agora Culinair helpt je op weg met kennis van zaken en een goed plan van aanpak
Ontdek meer
HACCP regels
Wat is HACCP? Waar moet ik op letten?
Agora Culinair helpt je met praktische tips.



Ontdek meer
Op de hoogte blijven?
Meer omzet?
Meer tevreden klanten?

Blijf op de hoogte van nieuws en trends.
Ontvang maandelijks inspiratie in je mailbox.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.