Een fris begin

Grooote schoonmaak tips!

Het begin van het nieuwe jaar is het ideale moment om alles in je zaak een goede schoonmaakbeurt te geven. Zo staan jij en je Team fris klaar voor alle uitdagingen. Je klanten letten door corona ook meer op algemene netheid en hygiëne van zaken die ze bezoeken. Maar er wordt nog een hoop onzin verteld. Welk product gebruik je wanneer?We hebben een kleine selectie gemaakt van ons assortiment en geven je schoonmaak tips zodat je klanten van de vloer kunnen eten :).

cirkel van Sinner 2
De basis

Cirkel van Sinner

Reinigen is het verplaatsen van vuil. Bij effectief en efficiënt schoonmaken spelen 4 factoren een rol :

  1. Chemie (schoonmaakmiddel)
  2. Beweging (mechanische arbeid)
  3. Tijd
  4. Temperatuur

Deze parameters worden door de Duitse chemicus Sinner voorgesteld in een cirkel. In een ideale situatie zijn alle 4 de factoren even belangrijk maar zo’n ideale situatie komt echter zelden of nooit voor. De nadruk komt altijd op een bepaald aantal factoren te liggen.

Als één factor kleiner wordt, worden de andere factoren groter.
Als je een degelijk schoonmaakmiddel gebruikt heeft dit invloed op de cirkel, andere factoren zullen daardoor kleiner worden. Zo kan een goed schoonmaakmiddel bijvoorbeeld de tijd verkorten en beweging besparen.

Zeg nooit zomaar schoonmaakmiddel...

Het juiste middel

Schoonmaken doe je niet enkel met water maar welk type product heb je nodig voor welk probleem?

Er zijn twee grote groepen schoonmaakmiddelen, zuren en basen.
Sterke zuren en sterke basen tasten het materiaal aan.
Zuren werken bijtend en zijn ideaal om te ontkalken (vb. azijn, ontkalker).
Basen gebruik je om te ontvetten (vb. amoniak, ovenreiniger).

  • Ontkalker : bevatten zuren en daarom enkel met handschoenen te gebruiken. Kalkaanslag kan toestellen beschadigen en het resultaat verminderen.
  • Zeep : op basis van dierlijke of plantaardige olieën (rundsvet, olijf-, palm- kokosolie…). Zeep gebruik je niet als vuilverwijderaar maar werkt eerder beschermend en voedend. Het laat een film na en moet dus goed gespoeld worden met water.
  • Detergent : gemaakt uit synthetische grondstoffen en ideaal om te ontvetten en reinigen. Ze zijn goed oplosbaar in water mits goede dosering en laten geen aanslag na.
  • Ontvetter : bevat basen en lost ingebakken vetten, olieën en etensresten op. Voor friteuses, ovens, grills, dampkappen…
  • Ontsmetter : bevatten hoge percentages alcohol en dienen gebruikt te worden als (en dus niet ter vervanging) van het schoonmaakproces.
  • Oplosmiddelen : makkelijk verdampende stoffen om hadnekkig vuil op te lossen (verf, lijmresten, vet- en bloedvlekken).
sfeer 2
Schoonmaak Tips & tricks

Eerste Hulp Bij Onderhoud

  • Get ready
    Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat er voldoende tijd vrijgemaakt is zodat er ongestoord kan schoongemaakt worden. Zorg voor het juiste materiaal en de juiste producten voor het aan te pakken vuil.
  • Top to bottom
    Algemene regel voor elke ruimte die je onder handen neemt! Als je eerst de vloeren doet en dan pas afstoft valt het vuil zo weer op de propere vloer.
  • Dosering
    Eerst je emmer vullen en dan het product. Gebruik de juiste dosering aangegeven op het etiket, vermijd scheut(jes).  Met meer product gaat het resultaat niet beter worden. Integendeel! Je krijgt meer strepen en plakkerigheid. Bovendien wordt schoonmaken ook nog eens duurder….
  • Microvezeldoeken
    Nemen het vuil sneller op dan doeken van katoen of ander textiel en zijn makkelijk te onderhouden.
    Je hebt minder druk nodig om te reinigen en krijgt minder strepen.
    Kunnen droog (als stofdoek) of nat (klamvochtig) gebruikt worden.
  • Kleurcode
    Gebruik doeken met verschillende kleuren voor verschillende ruimten. Zo vergis je je nooit en ben je altijd hygiënisch bezig.
    Rood = sanitair
    Blauw = interieur
    Geel = keuken
  • Schoonmaken ≠ desinfecteren ≠ schoonmaken
    Met schoonmaken verwijderen we vuil en de zich daarin bevindende micro-organismen.
    Desinfecteren is het doden van micro-organismen.

    M.a.w. met schoonmaken doden we geen bacteriën en met desinfecteren verwijderen we geen vuil.
    Ontsmettingsmiddel gebruikt als schoonmaakmiddel zal inactief worden door het vuil en zijn werking verliezen.

  • Meng nooit schoonmaakmiddelen met elkaar
    Chloorbleekmiddel en zuur geeft gevaarlijke gassen.
    Zuren en basen mengen maakt dat ze elkaars werking opheffen.
    Sterke zuren (pH > 9) en sterke basen (pH < 5) zijn slecht voor de huid dus zijn enkel met handschoenen te gebruiken. Verder tasten ze ook metalen en steen aan.

HACCP regels
Wat is HACCP? Waar moet ik op letten?
Agora Culinair helpt je met praktische tips.



Ontdek meer
Grooote schoonmaak
Welk product gebruik je wanneer?

We hebben een kleine selectie gemaakt van ons assortiment.

Ontdek meer
Verpakkingen
Ons veelzijdige assortiment bevat voor elke zaak én voor elk in te pakken gerecht de juiste verpakking en beschermende materialen.


Ontdek de folder
Op de hoogte blijven?
Meer omzet?
Meer tevreden klanten?

Blijf op de hoogte van nieuws en trends.
Ontvang maandelijks inspiratie in je mailbox.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.