NIEUWS
10/07/2020

Mario Vleugels van Agora Culinair bereikte een akkoord met de curator en de ondernemingsrechtbank om samen met twee andere investeerders de failliete vishandel Arijs over te nemen.

Met deze overname wil Agora Culinair verder groeien als ‘one-stop’ leverancier voor horeca en particulieren. Walter Arijs komt samen met een deel van zijn vroegere medewerkers aan boord.

“Voor onze horecaklanten is tijd kostbaar.’, verduidelijkt Mario Vleugels de overname.  Door die horecaklant een full service te bieden bespaart die veel dure tijd, terwijl wij door onze schaalgrootte de kosten qua transport en personeel onder controle kunnen houden. Een win-win dus.”

De voorbije jaren versterkte Agora Culinair zich daarom al met bedrijven zoals Horeca Meat Service, Limbufreez, Pasta Maviglia, Brouwers Slagroom, Vleminckx Horeca Service, enzovoort. “Dat zijn stuk voor stuk familiale bedrijven uit de professionele foodservice”, verduidelijkt Mario Vleugels. “Zij brachten ons expertise en volume in verse vleesproducten, ambachtelijke pasta, olijven, diepvriesvoeding en zuivel. Niet toevallig telkens specialisten in vers. Want naast vakmanschap en volume staat ook vers met een hoofdletter V in ons alfabet. Een bedrijf als Arijs past perfect in die visie. Ook daar is er familiale expertise in vers. Bovendien brengt onze investeringspartner nog extra ambachtelijke vakkennis en netwerk mee.”

Vertrouwen

Het visbedrijf Arijs is ook een overbuur van de Cash & Carry van Agora Culinair in Herentals. “We deden met Arijs al samen promoties”, vertelt Mario Vleugels. “We weten dus wat het potentieel is. Jammer dat de coronacrisis het familiebedrijf deed omvallen. Dat wij Walter Arijs en enkele van zijn medewerkers aan boord houden, zegt alles over ons grote vertrouwen. We hopen natuurlijk dat er geen herhaling komt van de lockdown. Maar we geloven in dit bedrijf in alle omstandigheden. Wij geloven dat de integratie binnen onze groep de kostenkant al sterk kan reduceren, bijvoorbeeld voor transport, wat het bedrijf weerbaarder maakt voor tegenslag. We zien natuurlijk ook potentieel voor groei door onze bestaande horecaklanten.”

Ervaring

De tweede partner in het project is Axel Verberckmoes. Hij was zaakvoerder van de gelijknamige rokerij vishandel in Mechelen, die in 2002 werd verkocht. Vanaf 2007 was hij actief met een vishandel in Riemst. In 2011 nam hij vishandel Vandermaesen in Limburg over. “Die zaak heb ik net overgelaten aan de enige andere haringopleggerij in het land, Gilco in Oost-Vlaanderen, die de consolidatie zocht. Die opportuniteit maakt dat ik de handen vrij heb om hier met veel zin aan te beginnen. Mijn rol zal vooral in de aankoop zitten. Ik heb daarvoor een uniek netwerk, onder meer met vissers in IJsland die hun vangst elke dag vers met het vliegtuig voor mij naar de luchthaven van Luik sturen. Het aanbod wordt dus echt uitzonderlijk.”

Particulieren

De Vis Factorij Arijs past binnen de full service strategie voor de horecaprofessionals van de groep Agora Culinair.  Maar de ambitie van de drie partners gaat veel verder. “We geloven ook fel in de particuliere handel”, zeggen de nieuwe eigenaars. “De consument is sterk bezig met voeding en toont groeiende interesse voor professioneel advies en professionele producten. Daarom willen we meteen herstarten op een manier dat het voor de klanten aanvoelt alsof Arijs nooit is weggeweest. Met verse kwaliteitsvis, topservice en vakkundig advies.”

Snel

Over de overname prijs en de derde investeringspartner blijft Agora Culinair discreet. De derde investeerder blijft liever achter de schermen actief. Ook over het exacte aantal medewerkers van het vroegere Arijs dat aan boord kan blijven,  bestaat nog geen duidelijkheid. De overname behelst het gebouw, het handelsfonds en de materiële activa.

De winkel in de Atealaan in Herentals heropent behoudens onvoorzien omstandigheden al op vrijdag (visdag) 10 juli. Op die manier willen de nieuwe eigenaars ook de verenigingen kunnen helpen die in het mosselseizoen vaak mosselsoupers organiseren. “We willen eigenlijk alle vroegere Arijsklanten meteen terug helpen”, besluit Axel Verberckmoes. “Dat is de eerste stap. Wat daarna nog kan volgen, zien we na de herstart wel.”

28/06/2020

Ook na de lockdown blijft takeaway aantrekkelijk....

Tijdens de Corona-crisis zat er voor de consument die niet zelf wou koken, niets anders op dan een afhaalmaaltijd te bestellen.

Ook in de toekomst zullen meer klanten geregeld takeaway bestellen. Door de social distancing regels daalt de omzet en we zien dan ook dat de meeste restaurantuitbaters deze trend zelf stimuleren.
Takeaway kan een deel van dit verlies goedmaken en je kan ook een groter cliënteel aanspreken. Bovenop het weekend restaurantbezoek gaan tweeverdieners bovendien ook sneller in de week voor afhaal/meeneem gaan.

Agora Culinair is je partner bij je zoektocht naar het juiste verpakkingsmateriaal, de juiste grondstoffen en knowhow.

Wist je bijvoorbeeld dat SUP's (single use plastics) binnenkort verboden worden? Meer weten hierover en over eventuele alternatieven?

Meer weten over het Online Bestelplatform van Resto-Frit?

Meer weten over ons verpakkingsaanbod?


 

08/06/2020

Heb je nog vragen over de juiste regels? Wat zijn de bijkomende ondersteunende maatregelen weer? Ben je nog op zoek naar dat juiste artikel?

Vandaag mag de Horeca eindelijk terug opstarten.
Als je vandaag of één van de komende dagen al opengaat, wensen we je natuurlijk veel succes.
Hieronder vind je onze brochures voor Portieverpakkingen, Meeneem-verpakkingen en Tips&Tricks voor de heropstart.
 
      
 
Zaterdag zijn op de Superkern de volgende bijkomende steunmaatregelen beslist (bron HoReCa Vlaanderen):
 • Tijdelijke verlaging van BTW op voeding (12% naar 6%) en non-alcoholische dranken (21% naar 6%). Dit zorgt ervoor dat naar raming ongeveer 300 miljoen euro de komende zes maanden in de horecasector blijft.
 • Verlenging van het overbruggingsrecht bij sluiting en lagere omzet. Zelfstandigen die niet mogen opstarten of zeven opeenvolgende dagen gesloten blijven wegens COVID-19, hebben hier recht op tot ten minste eind augustus. Wie niet verplicht moet sluiten, zal zijn aanvraag moeten motiveren. Opvallend is dat ook wie een lagere capaciteit heeft door verplichte maatregelen, kans maakt op het overbruggingsrecht. De ondernemers moeten in dit geval bewijzen dat ze op hun zakencijfer of op hun bestellingen 10% minder realiseren ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.
 • Een consumptiecheque van maximaal 300 euro. Werkgevers kunnen die cheque aankopen voor hun werknemers. Zij kunnen dit gebruiken in de Belgische horeca of bij cultuur- of sportactiviteiten. Deze cheque is (para)fiscaal vrijgesteld en maximaal 1 jaar geldig.
 • De tijdelijke werkloosheid wordt uitgebreid tot eind dit jaar.
 • Daarnaast is er een gedeeltelijke vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing op lonen voor juni, juli en augustus. Dit voor de bedrijven die de voorbije maanden beroep deden op de technische werkloosheid. Zodra we de gedetailleerde regeling hebben ontvangen van de diensten houden we jullie hiervan meteen op de hoogte.

Veel succes!

Het Agora Culinair Team

 

01/06/2020

Hoe pak je de heropstart van je horecazaak aan zodat jij en je Team de klanten veilig kunnen ontvangen?
Met onze tips sta je in vier stappen klaar om de nieuwe richtlijnen toe te passen.

Binnenkort mag de horeca geleidelijk terug opstarten. En daarbij wil Agora Culinair haar klanten zo goed mogelijk bijstaan. Daarom vind je hieronder een overzicht van algemene richtlijnen uitgevaardigd door Horeca Vlaanderen (voor de ondernemer, het personeel, de gasten en de leveranciers). Daarnaast vind je ons vier-stappenplan met tips om je te helpen bij de heropstart.

Verder nog drie protocolfiches waarin per sector (hotels en logies, eetgelegenheden en drinkgelegenheden) duidelijk omschreven staat hoe je je zaak klaarstoomt voor de heropstart. 

Na bespreking binnen de GEES zal de Nationale Veiligheidsraad zich bovendien nog dienen uit te spreken over onder meer:

 • Welke horecazaken voorlopig nog niet zullen mogen openen
 • De regels voor sociale contacten die ook van toepassing zullen zijn op de tafelsamenstelling in de horeca

       

       

14/05/2020

Nu verkrijgbaar : Altoni Medaglioni Asperges vers 1kg

De asperge - ook wel de koningin onder de groenten genoemd - is in combinatie met verse pasta een ware delicatesse.
De vulling van deze medaglioni wordt in eigen huis bereid met Belgische asperges. Volle romige ricotta en mozzarella zorgen voor een smeuïge vulling, subtiel op smaak gebracht met peterselie.

TIP : pimp de Vlaamse klassieker asperges à la Flamande met dit receptje

 1. Schil de asperges en snij de kontjes eraf. Zet asperges én het afval op in water en breng aan de kook tot de asperges beetgaar zijn. Haal ze dan uit het kookwater en koel ze af. Houd het kookvocht apart.
 2. Kook de pasta beetgaar in het kookvocht van de asperges en laat uitlekken.
 3. Bak de asperges kort in boter.
 4. Doe de ham in een pan en bak even op. Voeg de groentebouillon en peterselie toe en laat inkoken tot de gewenste dikte. Breng op smaak met peper en zout.
 5. Kluts de eieren los en bak als een roerei. Breng op smaak met peper en zout.
 6. Meng de pasta met de saus en de asperges. Serveer in een diep bord en werk af met het ei, peterselie en de geraspte parmezaan.

Op zoek naar meer inspiratie....
 

27/04/2020

De Nationale Veiligheidsraad heeft vrijdagavond een versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus bekendgemaakt. 

Een overzicht van wat er nu is geweten....

De huidige regels van hygiëne en social distancing blijven van kracht t.e.m. 3 mei.
Daarna kunnen de maatregelen in stappen afgebouwd worden als de omstandigheden het toelaten.

 

FASE 1A (v.a. 4 mei)

 • Openbaar vervoer :
  De mond en neus bedekken met een mondmasker, sjaal of andere stof is verplicht voor alle reizigers vanaf 12 jaar
 • Niet-essentiële verplaatsingen blijven verboden: je mag het huis verlaten om te gaan werken, boodschappen te doen of naar de dokter te gaan. Voor essentiële verplaatsingen vraagt de overheid om deze zaken in acht te nemen:
 • Ontspanning en beweging buiten
  Je mag in open lucht sporten (tennis, atletiek, vissen, golfen,...), wandelen, fietsen, enz. met maximum twee personen die niet onder jouw dak wonen
 • Bedrijven :
  Alle bedrijven mogen hun activiteiten voortzetten (of hervatten) - Telewerk blijft de norm
  In bedrijven waar social distancing niet mogelijk is, zullen mondmaskers gebruikt worden
 • Winkels/handelszaken :
  Alle winkels die gesloten waren, blijven gesloten, op één uitzondering na
  Winkels die stoffen en garen verkopen mogen de deuren namelijk al opnieuw openen, omdat ze een rol kunnen spelen in het maken van mondmaskers
 • Horeca :
  Cafés, restaurants en dancings blijven gesloten
 • Onderwijs :
  De lessen blijven opgeschort - Noodopvang moet mogelijk blijven
 • Niet-essentiële reizen naar het buitenland en massa-evenementen blijven verboden

FASE 1B (v.a. 11 mei)

 • Winkels/handelszaken :
  Alle winkels die nog gesloten zijn, mogen tegelijk weer open, ongeacht grootte of sector 
  Opgelet: contactberoepen uitoefenen - zoals de kapper bijvoorbeeld - is in deze fase nog niet toegestaan
 • Horeca :
  Cafés, restaurants en dancings blijven gesloten
 • Onderwijs :
  De lessen blijven opgeschort - Noodopvang moet mogelijk blijven
 • Niet-essentiële reizen naar het buitenland en massa-evenementen blijven verboden

FASE 2 (v.a. 18 mei)

 • Onderwijs :
  Kleuterscholen blijven dicht£
  In het lager onderwijs starten het eerste, tweede en zesde leerjaar opnieuw
  In het middelbaar openen drie leerjaren, waaronder alvast zeker het zesde jaar
  Maximum 10 leerlingen per klas
  Elke leerling vanaf 12 jaar en alle leerkrachten moeten een mondmasker dragen
 • Contactberoepen (kappers bijvoorbeeld) :
  Kappers en andere contactberoepen zullen allicht de deuren weer mogen openen
  Onder welke omstandigheden dit moet gebeuren, wordt nog onderzocht
 • Horeca :
  Cafés, restaurants en dancings zullen ook in deze nog gesloten blijven
 • Bezoek thuis :
  Mogelijk zullen bijeenkomsten thuis weer beperkt toegelaten worden
 • Ontspanning en beweging buiten :
  Mogelijk mag je met meer dan twee personen die niet onder jouw dak wonen gaan sporten in de open lucht

FASE 3 (ten vroegste vanaf 8 juni)

Deze fase wordt nog volop onderzocht. De concrete maatregelen die dan van kracht zullen zijn liggen dus minder duidelijk vast.
In grote lijnen geeft de overheid wel onderstaand toekomstperspectief mee :

 • Horeca, bioscopen, enz.:
  Cafés, restaurants, dancings, bioscopen, en andere entertainment-etablissementen enz. zullen waarschijnlijk stapsgewijs de deuren weer kunnen openen onder strikte voorwaarden
  Gezien social distancing hier zeer moeilijk te handhaven valt, wordt nog volop onderzocht wat de strikte voorwaarden dan precies zullen zijn
 • Reizen, pretparken, zomerkampen :
  Massa-evenementen zoals festivals zijn geschrapt tot minstens 31 augustus, maar de mogelijkheid om jeugdkampen en zomerkampen te laten doorgaan, is in deze fase realistisch. Tegen eind mei wil de regering een antwoord op deze vraag geformuleerd hebben
  • Wordt mogelijk ook opnieuw toegestaan :
   Een pretpark of dierentuin bezoeken
   Naar het buitenland reizen of een meerdaags tripje in eigen land maken

13/03/2020

Gelet op de uitbraak van het coronavirus (Covid-19) houdt Agora Culinair u op de hoogte van de risicobeperkende maatregelen we nemen.

Beste klant,

 

Gelet op de uitbraak van het coronavirus (Covid-19) willen we u graag informeren over hoe Agora Culinair momenteel de risico’s inschat en welke risicobeperkende maatregelen we nemen.
We nemen risicobeperkende maatregelen om het gevaar en de gevolgen voor de productie en de leveringen te reduceren.

Voor het personeel

Het is onze medewerkers niet toegestaan om deel te nemen aan beurzen of evenementen in het kader van hun werkzaamheden. Wanneer medewerkers persoonlijke reizen naar een risicogebied ondernemen, moeten zij daarna twee weken thuisblijven. Hiermee willen we het risico op besmetting van andere collega’s tot een minimum beperken. Als een medewerker symptomen van het virus vertoont, wordt hij of zij opgedragen om thuis te blijven.

Speciale aandacht voor onze medewerkers

We nemen verhoogde veiligheidsmaatregelen voor al onze medewerkers en bezoekers. Externe bezoekers of bezoeken van collega’s van andere filialen zijn alleen toegestaan als ze absoluut nodig zijn. Medewerkers van transportbedrijven en onderaannemers zoals schoonmaak- en onderhoudspersoneel moeten dezelfde richtlijnen volgen.  We informeren iedereen over hoe ze de kans op besmetting kunnen minimaliseren.

Risicobeoordeling aangaande voedselveiligheid

Tot dusver zijn er geen aanwijzingen dat het coronavirus (Covid-19) door of via voedsel wordt overgedragen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is daarom ook niet bij de kwestie betrokken. Volgens de gegevens van de overheidsinstanties is er geen enkel bewijs voor dat het coronavirus op de mens wordt overgedragen via een andere weg dan dierlijk of menselijk contact. Hierdoor, in combinatie met de relatief lage omgevingsstabiliteit van het virus (d.w.z. dat het virus maar kort buiten levende organismen overleeft), is het onwaarschijnlijk dat voedingsmiddelen een bron van infectie zijn. 

 

Aarzel niet om contact op te nemen met uw contactpersoon bij Agora Culinair als u nog vragen hebt.

U kan ook voor meer info terecht op volgende sites :

Info-coronavirus.be

Coronavirus-aanbevelingen.be

Horeca-ondersteunende maatregelen

FB HorecaMiddenKempen.be

 

Met vriendelijke groeten

 

Het Agora Culinair-Team

10/03/2020

Door de laatste ontwikkelingen omtrent het COVID-19 virus wordt de Resto Expo Beurs verplaatst naar september.

Beste klant,

 

Met spijt in het hart moeten wij meedelen dat onze beurs, Resto Expo 2020, wordt uitgesteld.

 

Door de laatste ontwikkelingen omtrent het COVID-19 virus zijn wij als organisatie genoodzaakt de veiligheid van zowel bezoekers, standhouders als personeel te laten primeren.

 

De beurs wordt NIET afgelast, ze wordt enkel verplaatst! Resto Expo 2020 zal dit jaar plaatsvinden van 7 t.e.m. 9 september, in Flanders Expo Hal 8, Gent. Noteer deze nieuwe datum zeker en vast in jouw agenda. Inschrijvingen zullen starten midden juli.

 

We hebben het helaas zelf niet in handen maar toch willen wij onze oprechte excuses aanbieden voor het ongemak. Hopelijk mogen wij jou op 7, 8 en/of 9 september verwelkomen op Resto Expo 2020!

 

Alvast bedankt voor het begrip en tot dan!

 

Hoogachtend,

 

Het Resto Expo Team

 

 

Cher client,

 

C'est avec grand regret que nous devons annoncer que notre salon professionnel, Resto Expo 2020, a été reporté.

 

En raison des derniers développements concernant le virus COVID-19, nous sommes obliges de mettre la sécurité des visiteurs, des exposants et du personnel au premier plan.

 

L'exposition NE SERA PAS ANNULÉE, elle sera seulement reportée ! Resto Expo 2020 aura lieu cette année du 7 au 9 septembre, au Flanders Expo Hall 8, à Gand. Notez cette nouvelle date dans votre agenda. Les inscriptions commenceront à la mi-juillet.

 

Malheureusement, nous ne l'avons pas entre les mains, mais nous voudrions nous excuser pour le désagrément. Nous espérons pouvoir vous accueillir les 7, 8 et/ou 9 septembre à Resto Expo 2020 !

 

Merci d'avance de votre compréhension et à bientôt !

 

Je vous prie d'agréer, Monsieur/Madame, l'expression de mes sentiments distingués,

 

L'équipe de Resto Expo

03/02/2020

Laat je inspireren door de meer dan 125 standhouders !

Op maandag 30 maart, dinsdag 31 maart en woensdag 1 april kan je weer langskomen op de grootste privé Horeca beurs RESTO-EXPO in Flanders Expo, Gent.

Meer dan 125 standhouders zullen je inspireren met innovaties en promoties.
Zoals steeds sluiten we elke dag af met een spetterend live optreden en gaat het feest door tot in de late uurtjes....
Toegang is gratis maar vooraf inschrijven is zeker aan te raden om tijd te besparen aan de ingang.

PRAKTISCH :
Maandag 30 maart-dinsdag 31 maart-woensdag 1 april 2020 vanaf 11u30
Flanders Expo Gent
Maaltekouter 1
9051 Gent
Hal 8

SCHRIJF JE GRATIS IN

Vleminckx horeca service
29/12/2019

Met deze overname krijgt Agora Culinair een vierde distributiecentrum.

Agora Culinair neemt het handelsfonds van horecagroothandel Vleminckx  uit Leuven over.
Er wordt een doorstart gemaakt zodat de klanten van Vleminckx bediend blijven.

Meteen na de uitspraak van het faillissement van Vleminckx startten de onderhandelingen met de curator die vrijdagmorgen 27 december tot een akkoord leidden.
Momenteel heeft Agora Culinair vestigingen in het moederbedrijf in Herentals, in Hamont met Van Hout en in Sint-Truiden met Limbufreez.
In Leuven een vierde distributiecentrum past perfect in de strategie van Agora Culinair.
Op die manier kunnen de drie provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg perfect bediend worden.

Het Agora Culinair Team

 

Pagina's