Vinaigrette – mayonaise – dressing
Deze klassieke Franse sauzen zijn natuurlijk ideale begeleiders van alle soorten salades, pasta- of rijstsalades, (geroosterde) groenten en zoveel meer.
Maar je kan ze ook gebruiken als marinade of gewoon als lekker sausje bij vlees en vis en bij frietjes natuurlijk!
Er zijn duizenden afleidingen mogelijk maar de basiscomponenten zijn altijd dezelfde.
Olie
Welke olie je best gebruikt, hangt af van je voorkeur qua smaak.
Hou je van een zacht en smeuïg? Kies dan maïsolie.
Olijfolie is lekker als je van meer uitgesproken houdt maar kies zeker voor extra vierge!
Een goed alternatief is zonnebloemolie die iets meer poly-onverzadigde vetzuren bevat.
Notenolie, truffelolie e.d. kan ook maar gebruik met mate.
Azijn/citroensap
Kies voor kwaliteitsvolle gerijpte wijnazijn en niet voor de azijn die al een tijdje openstaat.
Of ga voor (versgeperst) citroen- of limoensap.
Emulgator
Olie en azijn mengen niet uit zichzelf zonder emulgators – stoffen die deels oplossen in water (azijn) en deels in olie.
Mosterd, honing zuivelproducten zoals ei of eigeel, yoghurt, zure room of mayonaise.
Bijkomende smaakmakers
Hier kan je oneindig veel kanten mee uit.
Vaak om extra smaak te geven maar ook om de scherpte van je saus te verzachten.